3+1 syytä, miksi työllistyä logistiikka-alalle
Kolumni 23.05.2022
Teollisuuden automaatioasteen kasvaessa pelättiin robottien vievän ihmisiltä työt. Näin ei suinkaan ole käynyt, vaikka raskaimmat työvaiheet onkin korvattu automatiikalla. Osaavia ihmisiä tarvitaan Valiolla yhä kaikkein tärkeimpään tehtävään – siirtämään tuotteet tehdaslinjalta asiakkaan laariin. Listasimme syitä, miksi kannattaa työllistyä logistiikka-alalle.
1 Sinulla on todella hienot työvälineet
Pikakurkistus Valion varastoon osoittaa, että täällä tehdään tietotyötä. Kaikki on hyvässä järjestyksessä. Keräilyrobottien kaulat nousevat ja laskevat, ja työntekijät hoitavat rauhallisesti omia hommiaan eteenpäin.
– Työn muutos viimeisen vuosikymmenen aikana on ollut huikea – tietotekniikan määrä on kasvanut kaiken aikaa ja logistiikkatyöntekijöiden käsissä on todella edistyksellistä teknologiaa. Eri varastoissamme työkaverina on kaikennäköisiä robotteja, keräilyä tehdään puheohjauksella ja kaiken aikaa teknologiaratkaisut uudistuvat, Valion Jyväskylän varastovastaava Juha Pantsu sanoo.
Tuotteiden tie on datalla viitoitettu. Tiedetään mitä on tullut, milloin se on tullut, missä se on, mihin se on lähtenyt, ja milloin se on lähtenyt. Esimerkiksi tuotepoikkeamaa epäiltäessä pystytään estämään poikkeamaepäilyn alaisen tuotteen päätyminen asiakkaalle, koska tuotteet löydetään nopeasti.
2 Pääset oppimaan uutta – ja monitaitoisuus palkitaan
Valion logistiikkaan tullaan kaikenlaisilla taustoilla, eikä erityistä koulutusta tarvita. Se siis sopii myös esimerkiksi alanvaihtajille. Logistiikkatyö on kaukana puisevasta, sillä työtehtäviä on monenlaisia ja niihin koulutetaan hyvän perehdytyksen kautta. Kun taidot karttuvat, on mahdollista vaihdella erilaisten töiden välillä. Taitojen kasvaminen näkyy myös tilipussissa, sillä Valiolla monitaitoisuudesta maksetaan lisää peruspalkan päälle.
– Pelkän peruspalkan katsominen on logistiikkatyössä harhaanjohtavaa, sillä monitaitoisuuslisä ja erilaiset vuorotyöhön liittyvät lisät tuovat merkittävästi lisää palkkaa, Valion Riihimäen varastovastaava Petri Vuorinen sanoo.
3 Töitä todellakin riittää
Automaatio tarvitsee rinnalleen osaavia ihmisiä, sillä Valion tuotteita käytetään maan joka kolkassa Hangosta Utsjoelle, ja tuoretuotteet kulkevat kaupan hyllyyn joka päivä. Tämä on suhdanteista riippumatonta arkea Valion varastoissa, töitä riittää tulevaisuudessakin. Logistiikkatyö vaatii normaalia peruskuntoa, koska työskennellään viileissä olosuhteissa ja työssä tulee liikuttua.
– Logistiikkatyöhön tykästyneet kehuvat sitä, että työvuorot saa järjesteltyä joustavasti. Ilta- ja yövuorot kompensoituvat sillä, että voi nauttia arkipäivinä vapaista ja tehdä vaikkapa lyhyinä talvipäivinä valoisaan aikaan omia asioitaan. Mikäli mielii kerätä vuorolisiä, se onnistuu hyvin koska aina on myös niitä, jotka mieluusti tekevät arkivuoroja esimerkiksi perhetilanteen vuoksi, Vuorinen kertoo.
Logistiikkatyö on sosiaalista tiimityötä, jossa korostuvat vuorovaikutus ja yhteen hiileen puhaltaminen.
– Valion arvot asiakaskeskeisyys, vastuullisuus, uudistuminen ja yhteistyö näkyvät kyllä käytännössä. Vastuullisuus tarkoittaa esimerkiksi satsausta turvalliseen työhön ja toimivaan työyhteisöön. Myös esihenkilöt ovat aina tukena, ja laadukkaaseen esihenkilötyöhön panostetaan, Vuorinen sanoo.
+1 Teet työtä, jolla on merkitystä
Erityisesti nuoret odottavat työltään merkityksellisyyttä. Tässä työssä sitä on tuntuvasti: ehkä juuri sinä, voit omalla työlläsi tehdä suomalaisille toimivaa arkea ja maallemme huoltovarmuutta.
– Logistiikkatyöntekijämme ovat keskeinen linkki ketjussa, joka alkaa jo maatilalta, ja jonka toimiessa sujuvasti kaupan hyllyyn, ravintolaan ja lähikouluun saadaan turvallista ja maistuvaa ruokaa. Jokainen varastollamme tekee työtä suoraan asiakkaalle, kun kerää hänen tilaustaan, Pantsu sanoo.
Elintarviketeollisuus- ja Logistiikka-messut järjestetään 14.–15.9.2022 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Valio toimii tapahtumien pääyhteistyökumppanina. Aikaisemmin julkaistun kumppanuuskolumnin pääset lukemaan täältä.